Unii români au început să prefere acest stil de a trăi zi de zi, nu numai în perioada concediilor. Luând exemplul americanilor care par să guste din plin viața aceasta, românii au reușit să se obișnuiască să se trezească într-un peisaj de vis, să respire permanent aer curat, să petreacă clipe minunate alături de prieteni și cunoscuți, bucurându-se de libertate și de faptul că oricând își doresc pot schimba decorul.

În articolul de mai jos vei găsi informații utile despre cum se trăiește bine în rulotă pe termen scurt sau lung, vara sau iarna, dar și despre cum trebuie să fie dotat un astfel de vehicul, în așa fel încât să îți faci o idee dacă acest stil de a trăi ți se potrivește sau nu. 

Cuprins:

 • 1. Viața în rulotă – aventură senzațională pentru oricine
  • 1.1. Viața în rulotă pe termen scurt sau pe termen lung
  • 1.2. Traiul în rulotă în funcție de anotimp – avantaje și dezavantaje
 • 2. Caracteristicile de bază ale unei rulote pentru a asigura traiul de zi cu zi 
  • 2.1. Avantaje și dezavantaje pentru traiul în rulotă
  • 2.2. Costurile vieții în rulotă

1. Viața în rulotă – aventură senzațională pentru oricineCui nu-i place să trăiască liber, în comuniune cu natura, să se bucure de tot ceea ce oferă aceasta, să scape de aglomerația orașului și de zgomotul său infernal? Cei mai mulți oameni care vor să experimenteze un alt stil de viață aleg să plece la drum cu rulota.

1.1. Viata în rulota pe termen scurt sau pe termen lung

Este rulota ideală pentru vacanță sau și pentru a trăi zi de zi? O întrebare la care multe persoane doresc răspuns pentru că vor să înțeleagă dacă ar putea să-și abandoneze apartamentul de la oraș și să se mute definitiv în mijloc naturii sau într-un camping dotat de prin țară.

Pentru a trăi cât mai economic se poate face și acest lucru, nu doar în concediu, așa că nu ar fi deloc rău ca oamenii care se gândesc să trăiască liber sau pensionarii să investească într-o rulotă care este practic, o casă portabillă. Unii dintre aceștia vor să-și reducă cheltuielile doar pe parcursul verii și rulota le poate împlini această dorință pentru că o pot amplasa într-un camping, într-o zonă fabuloasă, și pot uita de facturile mari care le-ar veni dacă ar locui în apartament. 

Există locuri de campare în România pentru cei care vor să se bucure de independență nu doar vara, ci și în restul anului, având în apropiere o stație de benzină, un magazin, dar și dotări proprii (sistem de alimentare de apă, gaz, curent electric, internet, sistem sanitar etc.).

1.2. Traiul în rulotă în functie de anotimp – avantaje si dezavantaje

Mulți rulotiști preferă să petreacă în acest mod mai ales vara, atunci când temperaturile de afară sunt perfecte pentru a se bucura din plin de toate avantajele, dar există și persoane care se gândesc să prelungească perioada de camping, inclusiv pentru sezonul rece. Așadar, se poate locui în rulotă iarna

Într-adevăr, acest lucru presupune din start mai multă bătaie de cap, dar se poate pune în practică dacă rulota este special construită pentru a face față temperaturilor scăzute. Iarna în rulotă nu este indicată în zilele geroase, dar, spune un rulotist învățat cu iernile din România, poate deveni realitate dacă există caloriferul electric, pături și plapumă, haine foarte groase, ciorapi îmblăniți. 

O noapte geroasă poate fi trecută cu brio, fără ca persoana să campeze neapărat într-un loc dotat cu electricitate, dar situația se schimbă zilele următoare, rezervele terminându-se, așa că iarna cu rulota trebuie petrecută, cu siguranță, într-un camping. Din fericire, nu înseamnă mari cheltuieli, acestea fiind mult mai mici decât cele dintr-un apartament la bloc.

2. Caracteristicile de bază ale unei rulote pentru a asigura traiul de zi cu zi

Mulți rulotiști spun că viața e mai roz când pleacă la drum cu rulota. Comunitatea este din ce în ce mai mare și foarte primitoare. Pentru a reuși să se bucure de acest stil de a trăi, însă, rulotele trebuie să fie bine puse la punct:

 • să aibă spațiu suficient pentru numărul de persoane care vor să se cazeze;
 • să existe un loc de dormit confortabil;
 • dotările sunt foarte importante: rezervor de apă încăpător, sistem de alimentare cu gaz, frigider, cuptor, aer condiționat, toaletă funcțională, sistem de alimentar cu energie electrică.


2.1. Avantaje si dezavantaje pentru traiul în rulota

Cei care s-au săturat de camerele de hotel, de program și de rezervări, cu siguranță își doresc această alternativă mult mai plăcută, a traiului într-o rulotă. Printre avantajele sale se numără și:

 • orice sejur devine aproape independent;
 • peisajele sunt mult mai diverse;
 • nu există o limită de persoane cu care călătorul să-și petreacă concediul;
 • nu trebuie să se rezume doar la o destinație sau la un singur loc în care să se cazeze;
 • cheltuielile nu sunt deloc mari;
 • nivelul de confort este în funcție de tipul de rulotă ales;
 • există toate condițiile necesare pentru a trăi o lungă perioadă de timp, fără a duce lipsă de apă, curent electric, gaz, mâncare etc.


Unii cârcotași pot găsi câteva dezavantaje ale vieții în rulotă, precum faptul că vor fi obligați să găsească locuri potrivite de camping, că au limită la rezervorul de apă, că trebuie permanent să golească deșeurile, că vara e prea cald dacă rulota nu este dotată cu aer condiționat, iar iarna este prea frig și ar fi nevoie de curent electric pentru caloriferul electric și tot așa. Cu toate acestea, lista avantajelor este mult mai lungă și valoroasă, dar fiecare persoană resimte altfel pros & cons-urile unui astfel de sejur.

2.2. Costurile vietii în rulota

Cine își dorește să trăiască în acest mod trebuie să știe că nu va avea parte de aceleași cheltuieli ca la apartament, costurile fiind mult mai mici. Totuși, trebuie să ia în considerare diferite cheltuieli legate de:

 • deplasare;
 • camping;
 • drumuri (pentru cele din străinătate);
 • logistică;
 • curățenie;
 • vizite.

În concluzie, libertatea și independența pe care le oferă viața în rulotă nu pot fi comparate cu nimic altceva, așa că românii iubitori de a petrece în aer liber și de a se bucura de natură, de oameni și de vizitarea diferitelor obiective turistice ar putea să încerce pentru început să meargă într-un weekend la munte sau la mare cu rulota, apoi dacă decid că viața de rulotist este pentru ei, să se mute un an întreg într-un astfel de vehicul. Nu vor regreta!

surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com