Cuprins:

1. Frigiderul pentru autorulotă – detalii tehnice și principiul de funcționare.

2. Întreținerea frigiderului din autorulotă. Trucuri și sfaturi utile.

Cât de minunate sunt experiențele petrecute în sânul naturii când ai o autorulotă! Nimic nu se compară cu libertatea de a ajunge oricând în cele mai frumoase locuri și cu avantajul condițiilor pe care ți le oferă un astfel de autovehicul.

Posesorii de autorulote, precum și cei care aleg să le închirieze în mod frecvent știu cel mai bine că unul dintre cele mai importante aparate electrocasnice, pentru confortul personal este, indiscutabil, frigiderul. Pentru ieșirile scurte sau excursiile de săptămâni în șir în mijlocul naturii este mereu nevoie de conservarea și menținerea prospețimii și a calității alimentelor, precum și de răcirea băuturilor. Din acest motiv, trebuie înțeles modul de funcționare al frigiderelor pentru rulote care, spre deosebire de aparatele destinate locuințelor, au un sistem diferit de răcire.

1. Frigiderul pentru autorulotă – detalii tehnice și principiul de funcționare.

Spre deosebire de electrocasnicele frigorifice din apartamente, care sunt dotate cu compresoare, frigiderele destinate utilizării în rulote sau autorulote funcționează prin principiul absorbției. Frigiderele pentru rulote folosesc amoniacul pe post de agent frigorific și utilizează energia termică de la încălzitoarele electrice pentru producerea frigului. Motivul pentru care autorulotele sunt dotate cu frigidere cu absorbție este lesne de înțeles: frigiderele cu compresor nu sunt fiabile, sunt costisitoare și sunt deranjante în spațiile mici prin zgomotul produs de compresor și prin surplusul de căldură degajat prin turbina de evacuare.

Construcția frigiderelor cu absorbție nu presupune piese în mișcare, așadar nu produce niciun fel de zgomot. Practic, aceste frigidere destinate vehiculelor de agrement sunt construite din trei părți: dulapul, ușa și agregatul frigorific.

Dulapul (partea centrală a frigiderului în care se depozitează alimentele) este fabricat dintr-un aliaj metalic extrem de rezistent, de cele mai multe ori oțel, și are pereții laterali și partea superioară izolați cu un strat consistent de material termorezistent. Pereții dulapului sunt de cele mai multe ori vopsiți cu un strat de vopsea albă, dar culoarea poate varia în funcție de producător. În interiorul dulapului se află camera frigorifică propriu-zisă unde se găsesc vaporizatorul, termostatul, instalația electrică și un microîntrerupător pentru sursa de lumină montat în parte inferioară a dulapului.

În spatele dulapului se află cea de-a doua componentă a frigiderului pentru rulotă, adică agregatul frigorific. Acesta este fixat cu ajutorul unor șuruburi și este compus dintr-o serie de subansambluri (fierbătorul cu rezistență electrică, deflegmatorul, rectificatorul și schimbătoarele de căldură) menite realității circuitului agentului frigorigen.

Cea de-a treia componentă a frigiderului este ușa, ce are pereți dubli – o parte frontală din tablă și spatele din material plastic. Partea din plastic are o formă specială ce permite depozitarea alimentelor de dimensiuni reduse și a recipientelor cu băuturi. Ușa are o garnitură din cauciuc pentru a putea fi închisă etanș.

Modul de funcționare al frigiderelor pentru autorulote se face prin arderea gazului petrolier lichefiat pentru activarea agentului frigorific. Din acest motiv, aceste aparate se numesc ‘frigidere cu absorbție pe gaz’. La fel ca modul de funcționare al frigiderelor clasice cu compresor, excluzând consumul de electricitate, căldura din interiorul aparatului este absorbită pentru evaporarea amoniacului lichid.

Astăzi, noile generații de frigidere cu absorbție din autorulote sunt prevăzute cu afișaj digital și au diverse capacități pentru a facilita utilizarea acestora.

2. Întreținerea frigiderului din autorulotă. Trucuri și sfaturi utile.


Ca orice aparat electrocasnic, frigiderul din autorulotă are și el nevoie de întreținere periodică.

Astfel, în cazul posesorilor de autorulote care folosesc în mod frecvent aceste aparate, pentru prevenirea mirosurilor deranjante și a mucegaiului, este recomandată curățarea frigiderului în totalitate de cel puțin două-trei ori pe an. Curățarea completă presupune golirea componentelor detașabile (rafturile și accesoriile speciale pentru depozitarea alimentelor), spălarea acestora cu apă și detergent, spălarea suprafețelor interioare cu o soluție compusă din o parte apă și o parte oțet sau bicarbonat de sodiu.

Pentru cei care nu au o rulotă personală, dar sunt adepții închirierii acestora în scopul excursiilor în aer liber, se recomandă ștergerea rafturilor cu o soluție pe bază de apă și oțet. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, curățarea frigiderelor din autorulotele închiriate nu este necesară, ele fiind dezinfectate după fiecare utilizare.


În plus, este bine ca alimentele introduse în frigider să fie corespunzător ambalate și să nu intre în contact direct cu pereții aparatului. De asemenea, trebuie evitată supraîncărcarea rafturilor pentru ca distribuția aerului rece din interior să se poată realiza corect.

Gata, acum că știi totul despre frigiderele din autorulote, nu-ți mai rămâne decât să-ți faci bagajul pentru o nouă escapadă în natură și să pornești la drum!

surse foto: shutterstock.com, pixabay.com