Vacanțele sunt perioadele cele mai așteptate din an, pentru că aduc liniște, relaxare și noi experiențe. Cine nu iubește să călătorească, să cunoască oameni și culturi noi, să vadă cât mai multe locuri și obiective turistice? Dacă îți dorești o experiență diferită, alege o vacanță pe care să o petreci într-un camping din România

Astfel, vei avea parte de aventuri, destinații superbe, liniște și destindere. Dacă închiriezi o rulotă sau o  autorulotă, concediul tău va fi cu adevarat special. O să poți vizita mai multe localităși și obiectivie turistice și vei ajunge pe drumuri unde frumusețea naturii te va lăsa fără cuvinte. Vei privi răsăritul din peisaje sălbatice sau pitorești, iar noaptea o să asculți  liniștea pădurii, ori susurul mării. Sunt o mulțime de campinguri în România, multe dintre ele dotate cu toate utilitățile și situate în zone pitorești. Dacă ai alături prieteni, persoana iubită sau câteva lucruri personale, o autorulotă îți va oferi confortul unei garsoniere cochete. Rulota este o variantă mai ieftina, dar confortabilă și de luat in considerare!

Cei care au ales să descopere destinații și colțuri din natură într-o “casă pe patru roți” spun că senzația de libertate pe care au experimentat-o nu se compară cu nimic altceva. Un sentiment unic ce trebuie trăit măcar o dată în viață! 

Cuprins: 

 1. Camping în România – Avantajele și dezavantajele unei vacanțe cu rulota sau cu autorulota
 2. Campinguri pentru rulote și autorulote. Harta campingurilor din România pe zone și regiuni
  • 2.1 Campinguri din România în zona de munte
  • 2.2 Campinguri din România în zona Dobrogei și în zona litoralului
 3. Sfaturi utile pentru o vacanță cu autorulota

1. Camping în România – Avantajele și dezavantajele unei vacanțe cu rulota sau cu autorulota

România are aproximativ 680 de campinguri, multe dintre ele situate în zone superbe și cu numeroase facilități pentru cei care poposesc cu rulote sau cu autorulote. Pasionații de călătorii spun că în țara noastră turismul de camping nu este la fel de dezvoltat precum în alte țări din Europa. Asta pentru că românii abia acum au început să prindă gustul escapadelor pe patru roți și al ieșirilor cu cortul. Cu toate acestea, peisajele României pot concura cu ale oricărei alte țări unde campingurile sunt deja o “tradiție.”

Natura și senzația de libertate sunt motivele principale pentru care iubitorii de călătorii aleg să plece în vacanță cu autorulota sau rulota și să poposească într-un camping in România. Dar mai sunt și alte avantaje, demne de luat în seamă:

 • Poți schimba locația când vrei, fără să fii legat de un program sau de un anumit camping din România. Dacă nu îți place unde ai ajuns, ai posibilitatatea să pleci mai departe. În cazul în care ești obosit și vrei să dormi o oră, poți face acest lucru. Autorulota are un pat mare, la dispoziția ta. Dacă decizi să opresti off-camping trebuie să îți iei anumite măsuri pentru a fi în  siguranță (staționează în zone cu semnal la telefon, anunță proprietarul dacă ești campat pe un teren privat etc).
 • Inveti sa te autogospodaresti. Ai la dispoziție bucătărie, frigider, dulapuri de depozitare, baie cu dus etc. Asta înseamnă că va trebui să îți prepari singur cafeaua dimineața și să gătesti, dacă nu vrei să încerci rădăcinoasele de prin pădurile pe care le vizitezi. Avantajul este că vei avea certitudinea că bucatele sunt proaspete. Acest lucru este important, mai ales în perioada de vară, când pe litoralul românesc o mulțime de restaurante și taverne sunt închise de către inspectorii de la protecția consumatorului. Familiile care au copii apreciază cel mai mult această facilitate.
 • Ai o baie la dispoziție în orice moment, iar acest lucru este reconfortant. Asta, mai ales, pentru că pe anumite șosele din România toaletele lipsesc, iar când există, “vizitarea” lor nu este tocmai o plăcere. De multe ori, nici mirosul si nici “priveliștea” nu lasă amintiri placute.
 • Te apropii de natură și ai parte de peisaje minunate, de liniște și de oportunitatea de a te conecta cu un mediu înconjurător armonios.
 • Experimentezi ceva inedit, pentru că, până la urmă, asta este ideea unei vacanțe  cu rulota sau cu autorulota, pe care o petreci într-un camping în România.

Dacă ai posibilitatea, cel mai bine ar fi să închiriezi o autorulotă modernă, dotată cu tot ce ai nevoie. Apelează  la  o firmă serioasă care să te asigure că vehiculul are reviziile tehnice la zi. Poți opta și pentru o rulotă, dacă pretențiile tale nu sunt ieșite din comun. În acest caz, asigură-te că mașina ta, de care vei lega rulota, are o stare tehnică adecvată. 

E bine de știut faptul că o vacanță într-un camping de rulote nu este chiar pentru oricine. Călătorii mai comozi din fire, obișnuiți cu all inclusive, 5 stele și camere spațioase vor simți, probabil, lipsa unor facilități. Cu siguranță că oricine poate încerca o experiență de acest fel, dar s-ar putea să nu fie pe placul tuturor. Cam acestea ar fi singurele dezavantaje ale unei vacanțe “pe patru roti.” 

Cu toate acestea, chiar dacă iubești luxul si hotelurile, măcar o dată în viață trebuie să încerci ceva diferit. Vei avea amintiri frumoase și plăcute, poate chiar amuzante! Incearcă prima dată să mergi într-un camping în România cu autorulota (este mai luxoasă decat o rulotă), apoi, dacă îți place, poți pleca și cu cortul. În cazul în care deja devii pasionat de acest tip de escapade “pe patru roți” poți traversa granițele țării pentru a vedea cum arată cele mai frumoase campinguri din Europa și astfel să povestești și altora experiențele tale. 

2. Campinguri pentru rulote și autorulote. Harta campingurilor din România pe zone și regiuni

În cazul în care ești hotărât să experimentezi ceva diferit și să îți petreci vacanța într-un camping în România, ai de unde alege. Trebuie să îți schițezi un traseu, apoi, în funcție de vreme și dispoziție, să poposești în locuri de poveste, unde natura pare cel mai desăvârsit pictor. Dacă deja ești un călător experimentat, nu strică să arunci o privire pe campingurile selectate de noi. Mai jos găsești o listă împărțită pe zone și regiuni a celor mai frumoase campinguri din România. Toate au un rating mare pe site-urile de rezervări și note de peste 8.5 din partea persoanelor care le-au încercat deja.


2.1 Campinguri din România în zona de munte

Transilvania

 • Camping Fain este situat in Lunca Bradului, județul Mureș și se află în inima Munților Gurghiu. Este o zonă pitorească, iar cuvintele nu  pot descrie adevarata frumusețe a naturii din această zonă. Se poate campa cu cortul sau rulota, iar pentru relaxare, campingul din această zonă montană pune la dispoziția oaspeților și o tavernă. Dacă afară este frig, nu uita că poți să încălzești autorulota, astfel încât să te simți confortabil. Chiar și iarna poți avea parte de vacanțe reușite “pe patru roți” în campinguri sau stațiuni montane.Cei care vin fără cazare pot sta în corturile puse la dispoziție de către proprietarii campingului. Acestea sunt încalzite când vremea este rece și sunt amplasate pe o podea din lemn pe care este pusă o saltea de pat. Există, de asemenea, dușuri cu apă caldă, toalete, aragaz, frigider, un ceaun și o zonă de gratar. 
sursa foto: google.ro/nasca sebastian 

 • Vampire Camping  este situat în localitatea Bran, la poalele castelului cu același nume si  dispune de locuri de campare pentru corturi, rulote si autorulote. Are vedere spre Parcul Național Bucegi și Piatra Craiului. Acest camping din România are grupuri sanitare, dușuri, apă caldă în permanență, locuri speciale pentru spălat vase și rufe, internet, semnal la telefon, apă și curent electric. 
 • Campingul Laguna Albastra din localitatea Făgăras, jud Brașov oferă condiții bune de cazare, atât pentru rulote și autorulote, cât și pentru cei care doresc să stea la cort. Are o suprafață de 20 de mii de metri pătrati și este dotat cu grupuri sanitare, apă curentă, locuri de joacă pentru copii, piscină, dușuri și foișoare.
 • Campingul Cheile Turzii este situat într-un cadru natural de excepție și permite accesul cu rulota sau autorulota. Ca și facilități oferă: electricitate, apă, dușuri cu apă caldă, restaurant și bucătărie. Pentru o experientă inedită, monteaza un cort lângă autorulotă și te vei simți mai aproape de natură.
sursa foto: pixabay.com

Moldova și Bucovina

 • Camping Ursuleț Durau (Moldova) se află situat în mijlocul naturii, printre brazi înalți, cărări care șerpuiesc, izvoare și zăvoaie. Oferă o priveliște minunată spre Munții Ceahlău , dar și spre dealurile din apropiere. Cei care vin fără rulote sau autorulote se pot caza în căsuțe. Acest camping dispune de toate facilitățile necesare (băi moderne, bucătărie utilată, un foișor mare amplasat lângă un râu etc.) și are un punctaj mare pe site-urile de rezervări online, semn că cei care au trecut pe aici au avut doar cuvinte de laudă.
sursa foto: google.ro/campingursulet

 • Campingul Leon (Moldova) pune la dipoziția oaspeților mult spațiu verde, dar dispune, de asemnea, de căsuțe, mese, băncute și grătare. Există dușuri cu apă caldă în permanență, electricitate, bucătărie cu aragaz și frigider. În rest, natura și împrejurimile se ocupă de relaxarea și buna dispoziție a celor care aleg să petreacă câteva zile în mijlocul naturii.
 • Complex Cristal Sucevița (Bucovina) este situat într-un peisaj pitoresc unde tradiția se îmbină cu peisajele de poveste și cu datinile transmise din strămoși. Campingul oferă 20 de locuri pentru rulote și tot atâtea pentru corturi. Cei care campează aici beneficiază de facilități precum: dușuri și toalete, foișor, mașină de spălat, electricitate și apă curentă. În apropiere se pot vizita celebrele mânăstiri: Putna, Sucevița și Moldovița. 

Maramureș, Crișana și Banat

 • Camping Route Roemenie (Crișana) este situat în satul Minis din  județul Arad și este o unitate prietenoasă cu animale de companie. Deci, dacă ai un prieten necuvântător, îl poți lua cu tine! Nu trebuie să îți faci griji în privința facilităților, deoarece acest camping dispune de curent electric, alimentare cu apă, loc pentru foc de tabără și lemne din partea proprietarilor. Există și un restaurant și se pot schimba și buteliile pe gaz.
 • Campingul Noroc este situat în inima Maramureșului, în localitatea Sacalaseni, la 8 kilometri de Baia Mare. În apropiere se pot vizita bisericile din lemn înscrise în Patrimoniul Unesco. Peisajul din acest loc de poveste nu va dezamăgi niciun pretențios. Facilitățile  campingului sunt: apă curentă, apă caldă, electricitate, toalete și dușuri. Există o zonă special amenajată pentru rulote și autorulote, iar cei care preferă cortul au la dispoziție un spațiu verde întins și umbra prunilor din gradină.
sursa foto:google.ro/Camping Noroc Maramures


sursa foto:google.ro/Camping Noroc Maramures

 • Campingul Scorila (Banat) din Poiana Mărului este situat în mijlocul naturii într-un peisaj de vis. Drumul până la aceasta locație este puțin dificil, spun cei care au trecut pe aici, însă specifică faptul că merită din plin osteneala. Zona de campare dispune de apă caldă, curent electric, toaletă, dușuri, o gradină de vară, bucătărie cu aragaz, loc special pentru grătare etc. Se pot închiria biciclete și pentru doritori se organizează excursii spre Cheile Nerei, Peștera Comarnic etc.

Oltenia și Muntenia

 • Campingul Valea Măgurii (Oltenia) permite și accesul rulotelor și este o locație superbă, în natură. Pune la dispoziția doritorilor apă caldă, dușuri, curent electric, golirea casetei din rulotă, magazin și restaurant, zonă de picnic, zonă de plajă, gradină etc. Complexul dispune și de o pensiune.
 • Campingul Zăvoi (Muntenia) este situat la aproape doi kilometri de Curtea de Argeș, în apropiere de păstrăvpăria cu același nume. Zona oferă un cadru natural deosebit și modalități de petrecere a timpului liber (tiroliană, pescuit sportiv, hidrobiciclete etc.). Accesul în camping este permis pentru rulote și corturi. Acest camping dispune de apă curentă, apă caldă, electricitate, toalete, dușuri și bucătărie.
sursa foto: pastravariazavoi.ro

2.2 Campinguri din România în zona Dobrogei și în zona litoralului

În timpul verii, campingurile din zona litoralului sau a Dunării sunt pline de turiști dornici să se relaxeze și să se bucure de natură. Există campinguri care oferă condiții bune, chiar excelente în aceste zone. Majoritatea permit accesul cu rulota sau autorulota, dar pun la dispoziția clienților căsuțe sau zone special amenajate pentru corturi.

sursa foto: pixabay.com
sursa foto: google.ro/ Camping 2 Mai • Campingul “Malul Mării” din Corbu este chiar deasupra mării și oferă facilitați precum: apă, curent electric, toalete curate, liniște și un peisaj de vis. Pasionații de călătorii spun că locația este excelentă pentru cei care iubesc marea, tocmai din acest motiv locul de campare a devenit în ultimii ani destul de aglomerat. Intrarea se face pe bază de cartelă și există supraveghere video. Plaja este la aproximativ 100 de metri, iar în zonă există trei terase și un magazin.
 • Campingul  2 Mai oferă cazare în căsuțe și  rulote cu terasă. Există, de asemenea, o zonă de campare pentru corturi și parcele pentru rulote și autorulote. Marele plus al acestui camping de la mare constă în faptul că e situat direct pe plajă. Vei adormi în susurul mării și te vei trezi la fel. Alte facilități sunt: curent electric, dușuri, frigider, mașină de spălat rufe.
 • Camping Sud – Mamaia Nord  oferă cazare în căsuțe cu baie proprie, dar și locuri special amenajate pentru campare cu rulote, autorulote sau corturi. Campingul de pe litoral are plajă privată, restaurant, terenuri de sport, un magazin alimentar și pune la dispoziția oaspeților numeroase facilități, precum: toalete moderne, dușuri cu apă caldă non stop, cuplare rulote la rețeaua electrică și la apa curentă.
 • Campo Euro Club este un sat de vacanță situat pe malul bratului Sulina și oferă cazare in bungalow-uri dar și locuri de campare pentru rulote, autorulote și corturi. Facilitățile oferite sunt: internet, acces la dușuri și toaletă, frigider la comun, acces la piscină. Cei care au fost in acest camping îl descriu ca fiind o locație bună pentru relaxare într-un cadru natural unde intervenția omului este minimă. 
 • Green Dolphin Camping se află în comuna Sfântul Gheorghe din județul Tulcea și oferă cazare în casuțe proprii acoperite cu stuf, dar pune la dispoziție și locuri de campare. Priveliștile sunt absolut încântătoare și pot impresiona orice clevetitor. În plus, acest camping este și aproape de plajă. Există cinema în aer liber, iar în luna august aici are loc Festivalul Filmului. Pe site-urile de rezervări, cel mai des întalnit minus pe care acest camping l-a primit a fost in privința mâncării de la restaurant.


Așadar, dacă vrei să petreci câteva zile într-un camping din România, ai posibilitatea de a alege dintre o sumedenie de frumuseți naturale, în funcție de ceea ce iubești: muntele sau marea. Iar dacă nu te poți hotări, mergi în mai multe locații și adună amintiri și experiențe. Cu ele vei ramâne în minte și în suflet, chiar și după zeci de ani!

Cu siguranța oricare dintre locurile de campare enumerate mai sus ar putea intra într-un top 10 al celor mai bune campinguri din România. Și, bineințeles, mai există și altele, la fel de frumoase, care așteaptă vizitatori și oameni dornici să le descopere și să se bucure de liniște și natură. Multe dintre ele nu permit accesul rulotelor, dar oferă cazare în căsuțe sau corturi și compensează cu peisaje de poveste (ex:  Camping Valea Iarului în Uricani, județul Hunedoara; Camping Rameț în județul Alba; Țara Nomadă Hostel și Camping în județul Alba; Campingul Black Sheep din județul Cluj; Cheile Sohodului din comuna Runcu, județul Gorj etc) 

 3. Sfaturi utile pentru o vacantă cu autorulota

Atunci când decizi să pleci într-o vacanță cu rulota sau cu autorulota, trebuie să ai în vedere câteva lucruri, pentru a te putea bucura de peisaje și campinguri situate în inima naturii. Este important să alegi cu grijă locațiile, pentru a nu fi dezamăgit. Din pacate nu toate campingurile din România oferă condiții excelente, dar poți să le alegi doar pe cele care se pliază pe cerințele și dorințele tale. Pune pe o listă ceea ce vrei neaparat să gasești într-un camping, apoi caută destinațiile potrivite. 

Pe lângă acest sfat, mai trebuie să fii atent la câteva detalii. Astfel, cu siguranță vei avea parte doar de vacanțe minunate!

sursa foto: pixabay.com

 • Fă un plan al vacanței. Chiar dacă nu te vei ține de el la fix, pentru că un astfel de concediu iți oferă autonomie și libertate, iți va prinde bine să ai o schiță a destinațiilor sau un traseu al campingurile unde dorești să poposești.
 • Inchiriază din timp rulotă sau autorulotă pentru că în sezonul de vârf vei plăti mai mult și s-ar putea nici să nu mai găsești ceea ce dorești. Apelează la o firmă de închirieri serioasă, precum Rulotescu.ro, pentru a te asigura că nu vei avea probleme pe drum.
 • Condu prudent, mai ales dacă esti pentru prima dată la volanul unei rulote sau autorulote. 
 • Nu staționa și nu opri peste noapte oriunde pentru că există și zone periculoase. Interesează-te din timp de zone off camping pitorești unde mai poți întâlni aventurieri ca și tine. Când decizi să te oprești pentru 1-2 nopți pe o proprietate privată, ai grija să ceri permisiunea proprietarului. Mai poți opri în parcarile restaurantelor sau în fața clădirilor marcate.
 • Nu pleca de acasă fară actele personale și documentele mașinilor (permis categoria B, asigurarea vehiculului, asigurare de răspundere civilă pentru fiecare pasager).
 • Ia cu tine o trusă medicală și medicamete, dezinfectant, plasturi, rivanol etc.
 • Asigură-te că ai suficienți bani la tine pentru a te descurca în fața situațiilor neprevăzute. Nu știi nicioadată cu ce te vei confrunta pe drum, de aceea este bine să ai câteva rezerve și pe card, și cash. 
 • Nu exagera cu bagajele, chiar dacă ai loc de depozitare suficient. E bine să ai mai mult spațiu decât să te sufoci de bagaje.

Persoanele care doresc să experimenteze pentru prima dată o vacanța “pe patru roți” trebuie să știe că o astfel de alegere nu este deloc economică. O astfel de escapadă costă la fel de mult ca un concediu petrecut la hotel. Senzația este, însă, diferită, iar traiul în natură merită toți banii. Cel puțin asta spun pasionații de călatorii care iubesc mediul și vacanțele pline de aventură.