Greutatea rulotei este un aspect de luat în considerare atunci când alegi autovehiculul de acest tip. Are legătură și cu legislația rutieră, dar și cu întreaga experiență a condusului. Află din acest articol informațiile de care ai nevoie în legătură cu acest subiect

Cuprins:

  1. Ce greutate are rulota ta?
  2. Greutatea rulotei de dimensiuni mici 
  3. Greutatea rulotelor pentru categoria B, de dimensiuni medii și mari

1. Ce greutate are rulota ta?

Greutatea medie a unei rulote poate varia, însă este obișnuit ca oamenii să caute ceva ușor și practic. Greutatea este un factor foarte important atunci când iei în considerare ce tip de mașină va tracta și cum va afecta spațiul de campat la care te-ai gândit, cât de ușoară este remorcarea și ce facilități vei avea.

Greutatea medie a unei rulote 

Greutatea medie a unei rulote este undeva între 300 kg – 1 tonă, un interval ce acoperă dimensiunile mici, dar și cele mari. Autorulotele sunt semnificativ mai ușoare decât rulotele tradiționale, ce necesită tractare.

Cu toate acestea, aceste tipuri de rulote sunt similare cu autoremorcile și jeep-urile tradiționale, deoarece greutatea lor poate varia în funcție de dimensiune, de echipament și de utilitățile incluse.

În timp ce o mulțime de factori ajută la determinarea greutății unei rulote, tractarea este, de obicei, factorul cheie și cel mai important de analizat. Rulotele mai grele vor avea nevoie de o mașină mai mare pentru a le remorca, iar cele ușoare vor oferi mai multă flexibilitate și pot fi remorcate de o mașină sau un 4×4 mai mic.

Greutatea joacă, de asemenea, un rol important în manevrare, iar rulotele mai grele pot fi mai dificil tractate în relief muntos și tind să îngreuneze frânarea la coborâtul dealurilor. Autorulotele, pe de cealaltă parte, sunt mult mai ușor de manevrat și pot face față cu brio multor trasee unde rulotele clasice pot avea probleme.

Greutatea rulotei sau autorulotei pentru categoria B

Dacă vrei să fii tu șoferul pe timp de vacanță, ar trebui să știi că atașarea unei rulote sau conducerea autorulotei intră în categoria B. Greutatea este importantă și pentru acest aspect. Legislația în vigoare menționează faptul că, pentru un permis de această categorie, pot fi conduse doar autovehicule cu o greutate maximă (incluzând atașul de rulotă) de 4.250 de kilograme. Asigură-te că îndeplinești această condiție înainte să pleci la drum.

2. Greutatea rulotei de dimensiuni mici

Greutatea medie a unei mini rulote este între 200-400 kg, ceea ce le face alegeri excelente pentru familiile care au un singur șofer și sunt perfecte pentru oamenii care caută strictul necesar și nu au nevoie de lux. Și, din cauza dimensiunilor mici și a greutății lor reduse, sunt mult mai ușor de remorcat decât rulotele mai mari.

În ciuda simplității lor, designurile moderne și inovatoare ale acestora sunt din ce în ce mai bune și confortabile. Aceste tipuri de rulote au adesea dispuneri și caracteristici unice, cum ar fi scaune pliabile și toaletă cu duș.

De obicei, rulotele de dimensiuni mici au dormitoare și bucătării mici. Acestea sunt opțiuni excelente pentru căutătorii de aventuri care îmbrățișează minimalismul.

3. Greutatea rulotelor pentru categoria B, de dimensiuni medii și mari

Rulotele mijlocii și mai mari cântăresc oriunde până într-o tonă. Lucrul bun despre aceste tipuri de rulote este că modelele chiar și mai grele pot fi remorcate cu mașini mai mici și nu necesită un SUV sau 4×4 puternic. 

Deși aceste tipuri de remorci intră în categoria B, va trebui să fii atent în timpul drumului. Acestea vor avea nevoie de puțină atenție la rulaj și vor avea un impact mai semnificativ asupra cantității de combustibil pe care îl consumi.

În general, această rulotă este puțin mai lungă și are mai multe facilități la interior decât rulotele de mici dimensiuni. Această opțiune ar fi potrivită pentru familiile mari, care necesită mai mult de o cameră în interior. Asemeni rulotelor mici, producătorii devin cu adevărat creativi cu interioarele, ținând cont de funcționalitate și confort.

Cum este afectată greutatea unei rulote?

După cum este menționat mai sus, facilitățile din interiorul rulotei vor afecta greutatea finală, astfel încât greutatea medie a acesteia variază destul de mult. Greutatea este determinată și de tipurile de materiale utilizate. Mărcile care construiesc astfel de autovehicule utilizează materiale și tehnici diferite care pot face ca remorcile identice să aibă greutăți diverse. Majoritatea rulotelor vor folosi rame și metale ușoare pentru a construi acoperișul, dar variază atunci când vine vorba de materialele folosite în interiorul său.

Probabil că cele mai importante caracteristici ale rulotelor sunt opțiunile de remorcare. În timp ce remorcați, rulota trebuie închisă (pentru a conferi aerodinamicitate), iar atunci când campezi, poți decide dacă deconectezi rulota de mașină și poți opta pentru un spațiu de parcare mai spațios. Aceste tipuri de sisteme de prindere variază. Unele sunt controlate printr-un fel de sistem manual, în timp ce altele au un sistem hidraulic de prindere.

Acestea fiind spuse, rulotele sunt o opțiune excelentă datorită greutății lor ușoare și ușurinței de remorcare cu mașini mai mici. Și din ce în ce mai mulți oameni optează pentru aceste mici case portabile pentru călătorii, datorită varietății de modele inovatoare și funcționale, care le fac atât practice, cât și confortabile.

Ca orice altă investiție, este important să fii priceput și să te documentezi înainte de achiziție, dar pentru cei care favorizează o abordare mai simplă a călătoriilor, o  rulotă sau autorulotă este o opțiune excelentă.

Sursă foto: shutterstock.com