Cuprins:

1. Montarea cortului la autorulota – Aspecte de avut in vedere pentru cresterea confortului, protectiei si sigurantei

 • Dimensiunile cortului la autorulota

 • Materialul textil al cortului de la rulota

 • Rezistenta cortului si a scheletului sau

 • Timpul estimativ de montare a cortului la rulota

 • Modelul / design-ul cortului de la autorulota

 • Accesoriile pentru montarea cortului la autorulota

2. Schita pentru montarea cortului la autorulota si importanta instructiunilor

3. Camparea si montarea unui cort la autorulota – legala sau ilegala?

Daca vrei sa ai o vacanta cu totul deosebita, o excursie in autorulota este alegere ideala! Aceasta aventura este o experienta pe care fiecare persoana ar trebui sa o aiba cel putin o data in viata. Cand este vorba de distante mari si este necesar sa inveti lucruri aparte, precum montarea unui cort la rulota, totul incepe sa devina si mai interesant. In aceasta situatie ai sansa de a-ti dezvolta diverse abilitati, de a deveni mai responsabil si indemanatic, dar si de a cunoaste oameni noi ori de a te conecta mai mult cu natura.

1. Montarea cortului la autorulota – Aspecte de avut in vedere pentru cresterea confortului, protectiei si sigurantei

    Atunci cand vrei sa inchiriezi sau sa achizionezi un cort pentru autorulota este foarte important sa ai in vedere cateva criterii de selectie. Alegerea ta este foarte importanta deoarece influenteaza in mod direct gradul tau de confort, protectia ta, a celor dragi si siguranta lucrurilor voastre. 

    Exista cateva elemente care se pot transforma in factori de risc, in mod special daca nu esti precaut, nu le iei la cunostinta si nu te asiguri ca vor avea un posibil impact minim. Cele mai importante sunt:

  • Conditiile meteo;

  • Fauna si flora;

  • Oamenii necunscuti.

    Desi toate acestea poate par banale, nu trebuie sa il ignori pe niciunul dintre ele. Este foarte important cand mergi si trebuie sa montezi cortul de la rulota, cand si daca:

 • Va ploua / va fi frig / va fi grindina / va fi canicula / va ninge / va fi inghet;

 • Exista animale salbatice – ce specii, cat de periculoase sunt, care sunt acestea, cum te poti proteja / apara, cum reactioneaza si la ce (ex.: sunete sau mirosuri puternice / caldura / mancare etc.);

 • Exista plante otravitoare – cum arata, sunt periculoase daca sunt atinse / mancate, cum se pot trata, care sunt simptomele de infectie cu toxine;

 • Au existat incidente neplacute cu oamenii din zonele respective / cat de aproape esti de centre medicale sau orase.

    Persoanele care au mai multa experienta in activitatea de campare stiu ca nu este usor sa practici acest hobby, insa satisfactiile sunt inegalabile. Desi exista liste lungi ale lucrurilor pe care trebuie sa le ai in vedere, intreaga aventura este atat de deosebita incat iti vei dori sa mergi din nou, mai ales ca vei fi si mai pregatit si vei stii la ce sa te astepti.

    Pentru a te bucura inca de prima data de aceasta experienta, citeste in continuare cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere cand te pregatesti sa inchiriezi sau sa achizitionezi un cort pentru autorulota.

 • Dimensiunile cortului la autorulota

    In functie de numarul de persoane care te insotesc si de variantele organizationale pe care le stabiliti in prealabil, cortul poate sa fie pentru una sau mai multe persoane. Cand este vorba de un cort pentru autorulota care este asemanator unei extensii a acestuia, trebuie sa stii ce activitati vrei sa se desfasoare in spatiul acoperit – servirea meselor, gatit, odihna / somn etc..

 • Materialul textil al cortului de la rulota

    Este recomandat ca materialul sa fie rezistent, suficient de gros pentru a oferi protectie termica corespunzatoare zonei si anotimpului cand pleci. Cu toate acestea, el nu trebuie sa fie voluminos, ci sa ocupe cat se poate de putin spatiu.

    Totodata este foarte important ca materialul sa fie impermeabil pentru a nu intampina situatii neplacute atunci cand ploua, chiar daca este vara afara. Exista unele huse speciale pe care le poti pune ca protectie suplimentara, peste cortul propriu-zis.

 • Rezistenta cortului si a scheletului sau

    Scheletul este una dintre cele mai importante componente ale unui cort, indiferent de tipul sau. Fara el, materialul cortului nu are rezistenta, forma sa nu se pastreaza si orice element din mediul inconjurator va afecta major cortul. 

    Cu toate acestea, scheletul este recomandat sa se poata strange suficient de mult astfel incat sa nu ocupe foarte mult spatiu, dar nici sa nu necesite multe interventii mecanice (ex.: insurubari).

 • Timpul estimativ de montare a cortului la rulota

    Este foarte bine sa fii informat din cat mai multe puncte de vedere atunci cand pleci in camping, inclusiv asupra timpului aproximativ pe care il vei petrce pentru a monta cortul. Acest lucru este imperios mai ales atunci cand camparea se va face in natura in apropierea apusului.

 • Modelul / design-ul cortului de la autorulota

    In functie de design-ul pe care il are cortul, poti castiga sau pierde spatiu pe care il poti folosi in diverse alte scopuri. Modelul sau iti va delimita, alaturi de dimensiunile sale, spatiul pe care il ai disponibil, acoperit si protejat de mediul inconjurator.

 • Accesoriile pentru montarea cortului la autorulota

    Exista unele corturi care necesita accesorii pentru a fi montate, in timp ce altele contin accesorii de sine statoare special create pentru cresterea confortului sau a protectiei (ex.: buzunare speciale pe peretii laterali / paturi / sisteme complexe pentru izolare – fermoar, magneti etc.).

2. Schita pentru montarea cortului la autorulota si importanta instructiunilor

    Exista foarte multe dati cand se face exceptie de la citirea instructiunilor pentru ca totul pare banal si foarte usor. In cazul montarii unui cort la rulota, nu se mai poate aplica acelasi principiu. Ghidul pe care fiecare producator in parte il ataseaza modelelor din gama lor este esential si contine informatii vitale. Fiecare dintre piesele componente, fiecare accesoriu si parte este foarte importanta pentru rezistenta produsului finit si pentru ca functionalitatea sa sa fie maxima.

    Schita pentru montarea cortului la autorulota poate sa fie destul de diferita, pentru ca produsele au forme, schelete si design-uri diferite. Consulta intructiunile si vezi cum poti sa faci toata aceasta munca simplu si usor, reusind chiar din prima incercare!

3. Camparea si montarea unui cort la autorulota – legala sau ilegala?

    Nu doar in Romania, ci in intreaga lume exista cateva mentiuni in legislatie cu privire la camparea turistilor sau a persoanelor dornice sa incerce aceasta experienta. In acest sens, in functie de tara sau zona in care vrei sa mergi cu autorulota si sa te stabilesti pentru mai mult de cateva ore / zile este bine sa consulti legea. 

Daca vrei sa fii sigur ca nu vei avea probleme pentru ca ai montat un cort rulotei unde nu ar fi trebuit, exista cateva locuri special amenajate unde persoanele dornice de adrenalina pot sa campeze fara probleme. Cu toate acestea, exista un dezavantaj – majoritatea cer o taxa. Acest fapt are si o parte buna, faptul ca unele garanteaza un perimetru si cateva beneficii extra.

   

Pentru fiecare persoana in parte, aceasta experienta are un efect diferit. Depinde doar de tine cum vrei sa privesti intreaga aventura, cat de deschis fata de lucruri noi si interesante esti, dar si cat de mult iti doresti sa te conectezi cu natura si mediul tau inconjurator.

Sursa foto – Freepik.com